11 Aralık 2014 Perşembe

1859 yılında İmam Şamil’ in Rusya’ ya esir düşmesinden sonra muhacir olarak ülkeleriniterkeden Çeçenler, diğer Kafkas halklarının da göçtüğü Anadolu’ ya yerleştiler. Türkiye’ nin değişik bölgelerine gelen bu ilk dalganın güneye inen kolu Kahramanmaraş’ ta Çardak kasabasını kurdu. Çeçen kültürünün tanıtılması çabalarına öncülük eden Çardaklılar, 1989 yılına gelindiğinde bu faaliyetleri bir dernek çatısı altında toparlama kararı alarak Çeçen kültür ve folklorünün tanıtılması ve Anadolu’ da varlığını sürdürmesi amacıyla Çardak Kültür Derneği’ ni kurdular. 90′ lı yıllarda Sovyetler Birliği’ nin dağılma sürecinde Çeçenya ve Çeçen toplumunun Türkiye ve dünya kamuoyuna gerektiği gibi tanıtılmasında bu dernek büyük görevler üstlendi. 1995 yılından başlayarak artan sayıda Çeçen’ in Türkiye’ ye göçetmesi ile doğan barınma, Türk toplumuna uyum, eğitim ve öğretim gibi sorunların üstesindengelebilmek için faaliyetlerin daha sistematik ve kurumsal gerçekleşmesi ihtiyacı ileri seviyede bir çalışmayı kaçınılmaz kıldı ve Çardak Kültür Derneği’ nin bir adım ötesine geçilerek 2001 yılında Kafkas Kültür Derneği projesi hayata geçirildi.
Kafkas Çeçen Kültür Derneği, savaş şartlarının kuşatması altındaki Çeçen kültürü, tarihi, edebiyatı,folklorü, toplumsal yaşamı, mimarisi, sanatı ve doğal güzelliklerinin ne yazık ki böylesine olumsuz ve baskın atmosferde neredeyse bir detay haline geldiğinin farkında olarak, savaşın toz bulutu altında gözlerden ve dikkatlerden kaçan bu çok önemli detayı, Çeçen toplumunun kültürünü ve toplumsal varoluşun tüm tezahürlerini Türkiye ve dünya kamuoyu duyarlılığının ilgisine sunmayı amaçlamaktadır.
Derneğimizin temel amacı; tarihi, sosyal, kültürel ve akrabalık bağlarımız bulunan Çeçenya halkı ile Türk halkı arasındaki dostluk ilişkilerinin geliştirilmesini ve ekonomik, kültürel ve sosyal dayanışmayı sağlamaktır. Derneğimi, kültürel değerlerimizin ortaya çıkarılması ve mevcut olanların korunmasına yönelik çalışmalargerçekleştirmeyi önüne hedef olarak koymuştur.Savaş, doğal afet, hastalık veya ekonumik güçlükler nedeniyle yardıma ihtiyaç duyan insanlarımıza ayni ve nakdi yardımlar yapmak, sağlık problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak derneğimizin amaçları arasında yer almaktadır.
1995′ teki büyük göç dalgasıyla ortaya çıkan sosyal pek çok sorunun yanısıra dil öğrenimi, eğitim ve öğretim gibi sorunlara ciddiyetle eğilerek özellikle gençlerimizin Türkiye’ de iyi bir eğitim alması için gerekli çalışmaları ve programları yürürlüğe koymak; öğrencilere ayni ve nakdi yardımlar ile burs sağlamak ta önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Derneğimiz, Türkiye’ de yaşamakta olan Çeçen toplumunun eğitimli, aydın ve yüksek yaşam kalitesinde bireylerden oluşmasını arzu etmektedir. Bunu gerçekleştirebilmek için kalıcı ve iyi bir eğitimin önemine inanmaktayız. Derneğimiz bu yönde köklü ve sürekliliği olabilecek adımlar atmaktadır.
Kafkas Çeçen Kültür Derneği, yardımseverlerin değerli katkılarıyla Çeçen toplumunun kültürel varlığını tanıtma ve geliştirme yolunda çeşitli sosyal ve kültürel araçlardan yararlanmaya devam etmektedir. Derneğimiz, gerçekleştirdiği sosyal yardım ve rehabilitasyon programlarının yanı sıra, projelendirdiği bilimsel ve kültürel yayınlar, sempozyum ve konferanslar, gösterimler, seminerlerve eğitim programları gibi etkinliklerle Çeçen toplumunun Türk toplumu içinde saygın, yararlı ve katılımcı bir yer edinmesi için gayret sarfedecektir.

Kafkas çeçen kültür derneği olarak tüm hemşerilerimizi bir araya getirerek aynı çatı altında daha güçlü bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz. Bu yapının diaspora çeçen&İnguşlarının, kültürünü daha iyi anlama ve öğrenme, tanıtma ve anlatma anlamında çalışmalar yürütmek, hiç bir ayrım gözetmeksizin hemşerilerimizin arasında kültürel, sosyal ve ekonomik birlik ve dayanışmayı sağlamak, atavatanda yaşanan trajik savaş nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalmış soydaşlarımızla ve atavatanımızla iletişimi zenginleştirmek için çalışmalar yapmaya çalışıyoruz.
Kamuoyunda dezenformasyon yolu ile oluşturulmaya çalışılan Kafkas çeçen adının karalanma çalışmalarına karşın , kültürümüzün dünyada şu an varolan diğer medeniyetler kadar köklü ve insan hak ve hürriyetlerine sonuna kadar bağlı olan , bunu bir zorunluluk değil de atalarımızdan bize miras olarak kalan bir değer olduğunu anlatmak görevimizdir.

Kafkas Çeçen Kültür Derneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder